Siirry pääsisältöön

Luen­to­päi­vä ikäih­mis­ten hy­vin­voin­nis­ta

Syksyn luentopäivässä saimme kattavan tietopaketin ikäihmisten liikunnasta ja ravitsemuksesta. Koulutus järjestettiin hybriditapahtumana eli sekä paikan päällä Iiris-keskuksessa että Teams-etätapahtumana.
Värikkäitä kasviksia levitettynä pöydälle.

Syksyn luentopäivän aiheena 26. marraskuuta oli ikäihmisten ravitsemus ja liikunta. Asiantuntijaluennoitsijoina olivat fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen Ikäinstituutista sekä toiminnanjohtaja Merja Suominen Gerontologinen ravitsemus Gery:stä. He kumpikin tarjoilivat tuhdin kattauksen asiantuntevaa tietoa. Ohjelman välissä oli jäsenpalvelusihteeri, fysioterapeutti Mari Laineen vetämä voima- ja tasapainojumppa.

Ritva-Liisa Salonen johdatti kuulijat ensin ikäihmisten liikunnan ja liikkumissuositusten pariin. Salonen kävi ensin läpi varoittavia merkkejä, jotka voivat enteillä ikäihmisen toimintakyvyn laskua. Näitä ovat esimerkiksi ulkona liikkumisen väheneminen ja kävelyn hidastuminen.

Salonen huomautti, että heikentynyt fyysinen toimintakyky on toiseksi yleisin syy siirtyä laitoshoitoon. Liikkumiskyvyn ongelmien syynä on usein lihasvoiman ja tasapainon heikkeneminen. Salonen korostikin, että liikunta on lääke moniin sairauksiin, myös ikäihmisten kohdalla. Hän kävi perusteellisesti läpi kestävyysliikunnan ja voimaharjoittelun periaatteita ja niiden merkitystä ikäihmisen toimintakykyyn. Lopuksi kuulimme, mitkä tekijät tyypillisimmin vaikuttavat tasapainovaikeuksien kehittymiseen ja vastaavasti mitä hyötyä tasapainoharjoittelusta on.

Fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen kävi luentonsa aluksi läpi varoittavia merkkejä, jotka voivat enteillä ikäihmisen toimintakyvyn laskua.

Gery ry:n Merja Suominen kertoi kattavasti muun muassa ikäihmisten ruokasuosituksista sekä tyypillisimmistä syistä heikentyneelle ravitsemustilalle. Ravitsemustilan heikentyminen on Suomisen mukaan tärkeä tunnistaa mahdollisimman aikaisin, sillä ravitsemustilan korjaaminen on helpompaa kuin vajaaravitsemuksen hoitaminen.

Suominen havainnollisti myös energian ja proteiinin saannin tärkeyttä sekä rasvan laadun merkitystä. Proteiinin saannin osalta hän esitteli osin hätkähdyttävänkin tilastotiedon: alle neljännes ikäihmisistä saa riittävästi proteiinia ravinnostaan. Kuulimme myös muun muassa ravinnon merkityksestä aivoterveydelle, kuten muistisairauksille, valtimoterveyteen ja kognitioon.

Suominen kertoi myös työkaluista, joiden avulla ikäihmisen ravinnon saantia ja ruokavalion laatua voi arvioida. Luennolla kävi ilmi, että kaikki arviointilomakkeet eivät vielä ole kovin saavutettavia näkövammaille. Gery ry kuitenkin kehittää verkkosivuistoillaan saatavilla olevia arviointityökaluja, ja Suomisen mukaan niiden esteettömyyteen tullaan jatkossa kiinnittämään huomiota.

Gery ry:n Merja Suominen kertoi luennollaan kattavasti muun muassa ikäihmisten ruokasuosituksista

Päivän päätteeksi luentopäivässä oli kaksi vierailevaa puhujaa. Suomen Urheiluhierontakeskuksen toimitusjohtaja Rami Luomanpää kertoi SUHKin toiminnasta ja yrityksen tarjoamista työllistymismahdollisuuksista, ja Cryotech Nordicista Saku Erätuli esitteli kryoterapian eli huippukylmän käyttöä.

Luomanpää kertoi kuulijoille, että SUHKilla on useita toimipisteitä pääkaupunkiseudulla. Luomanpään mukaan SUHKin laajenemiselle tällä hetkellä suurin este on puute hyvistä tekijöistä. Tällä hetkellä yritys ei kuitenkaan kaavaile laajentavansa toimintaa muualle Suomeen.

Luomanpää kertoi myös SUHKin toiminnan periaatteista ja asiakaspalveluun panostamisen merkityksestä. Yleisöä kiinnostivat myös yrityksen provisiokäytännöt. Hän toivottikin FANilaiset tervetulleiksi työskentelemään SUHKilla. Luomanpään mukaan kaikkia tekijöitä ei esteettömyyden osalta ole vielä ehditty ratkaista, mutta yritys haluaa kehittää toimintaansa ja mahdollistaa työllistymisen myös näkövammaisille alan osaajille.

Huippukylmähoidon esittelyssä koekaniineina olivat yleisön joukosta rohkeat vapaaehtoiset Jussi Oikarainen ja Yrjö Vänttinen. Jussi sai hoitoa kipeälle thenarin alueelle ja Yrjön lapojen seutu sai perusteellisen kylmähoitokäsittelyn. Kuulijoita kiinnosti erityisesti, mitkä ovat kontraindikaatiot kylmähoidon käyttämiseen. Saku Erätuli vakuutti, että ainoa vasta-aihe huippukylmäkäsittelylle on kylmäallergia. Erätulen mukaan huippukylmää voi antaa esimerkiksi hoitokäynnin alussa valmistelevana käsittelynä, minkä jälkeen asiakkaalle voi tarpeen mukaan antaa myös manuaalista käsittelyä, kuten hierontaa. Kryoterapian esittely kiinnosti selvästi osallistujia, ja keskustelu oli vilkasta.

 

Luentopäivään osallistuivat: Veera Heikkinen, Päivi Huldin, Nina Kilpiä, Risto Kinnunen, Juha Oikarainen, Satu Oksanen, Satu Peso, Marjatta Pyykkö, Laila Rantanen-Timonen, Tuija Räisänen, Anne Salminen, Georg Schleifer, Riitta Tienhaara, Seija Viitanen ja Yrjö Vänttinen.

 

Yhteistyössä: Opintokeskus Sivis

Koulutus toteutetaan Opintokeskus Siviksen tuella.