Siirry pääsisältöön

Kurssi en­sia­vus­ta

Ensiapu tarkoittaa toimenpiteitä toisen ihmisen tai itsensä auttamiseksi onnettomuustilanteessa tai sairauskohtauksen sattuessa. Ensiavun tärkein asia on pitää ihminen hengissä! Ensiapu pitäisi olla jokaisen kansalaisen taito.
Elvytysharjoitus nukella. Miehen kädet on asetettu nuken rintakehän päälle, toinen mies vie nuken päätä takakenoon.

Aurinkoinen viikonloppu vierähti ensiaputaitoja opetellessa ja kerratessa. Suomen Työturvan Pasi Viitamäki ja Antti Jarho aloittivat koulutuksen kertomalla tapaturmiin liittyviä tilastoja. Parasta tapaturmien hoitoa on ennaltaehkäisy, mutta kaikkea emme voi ennaltaehkäistä.

Kaatumiset, liukastumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä tapaturmia. Niitä tapahtuu usein kotona, koska töissä on panostettu työturvallisuuteen ja oikeisiin työvälineisiin.

Ensiapu tarkoittaa toimenpiteitä toisen ihmisen tai itsensä auttamiseksi onnettomuustilanteessa tai sairauskohtauksen sattuessa. Ensiavun tärkein asia on pitää ihminen hengissä! Turvaa hengitys ja verenkierto. Toimi omien taitojesi ja kykyjesi mukaan. Ammattilaisten saapuminen voi kestää. Jos ensiapua ei anneta, voi olla, ettei ammattilaisilla ole enää mitään tehtävissä.

Kävimme koulutuksessa läpi muun muassa tajuttoman ensiapua, elvytystä, defibrillaattorin käyttöä sekä ensiapua myrkytystilanteissa, verenvuodossa ja sairauskohtauksissa.

Ensiavun ohjeet ovat yksinkertaistuneet viime vuosina paljon. Hätäkeskuksesta saa apua ja neuvoja. 

Hyvä apuväline on 112Suomi-mobiilisovellus. Sillä soitettaessa paikkatieto välittyy hätäkeskukseen. Myrkytystilanteissa kannattaa soittaa myrkytystietokeskukseen. Sinne soittavat myös ensihoitajat. 

Koulutuspäivien antiin toi suuren lisän kouluttajien pitkä kenttäkokemus, jonka perusteella he pystyivät kertomaan hyviä vinkkejä ensiaputilanteisiin ja onnettomuuksien ehkäisyyn.

Ensiapu pitäisi olla jokaisen kansalaisen taito.

Koulutuksessa mukana olivat: Veera Heikkinen, Toni Ilola, Nina Kilpiä, Jenni Nyholm, Medina Omeragic, Lea Ohtonen, Tuulikki Pihlajamäki, Marjatta Pyykkö, Georg Schleifer ja Anni Vuorela.

Yhteistyössä:

Ointoksekus Siviksen logo