Siirry pääsisältöön

Kipu ja aivot

Ihmisillä on yksilöllinen kipukynnys ja kipukokemukseen vaikuttavat perimän lisäksi mm. aikaisemmat kokemukset, odotukset, ajatukset ja hormonit. Kipukokemus on aina kuitenkin aito.
Havainnekuva, jossa henkilö seisoo selin kameraan ja pitelee kipeää alaselkäänsä. Kuvaan on hahmoteltu piirroksena henkilön luurankoa ja selkärankaa..

Kipua luokitellaan eri perusteiden mukaan, mutta vaikeista kivuista kärsivillä potilailla on usein monenlaisia kipuja, kertoi syksyn koulutuspäivässä kouluttajamme Marja-Liisa Veltheim. Hän on neuropsykologian erikoispsykologi, psykologian lisensiaatti ja käynyt kivun psykologian erityisasiantuntijakoulutuksen.

Identiteetti koostuu eri rooleista. Mitä minä olen silloin, kun minulla ei ole kipupotilaan roolia? Jäänkö paitsi huomiosta? Menetänkö jonkin itselleni tärkeän asian, esim. terapeuttisuhteen ja mahdollisuuden käydä kipuryhmässä? Muut roolit voivat jäädä hyvin pieniksi, kun yksi rooli ottaa vallan.

Voisiko kipupotilaan hoitotilanteessa keskittyä enemmän muihin asioihin kuin kipuun? Muilla asioilla aktivoidaan aivoalueita, jotka lieventävät kipua. Asiakkaalta voi kysyä mieluummin, mitä hän on tehnyt kuin mitä ei ole voinut tehdä. Tai voisiko asiakkaalla olla rentoutuspäiväkirja kipupäiväkirjan sijaan? Mitä enemmän hoidon / terapian aikana tehdään kipukysymyksiä, sen enemmän aivot taas pyörivät kivussa.

Kipupotilailla on usein lista asioista, joita he tekisivät jos ei olisi kipuja. Olisiko näitä asioita mahdollista tehdä jo nyt? Toiminnan seurauksena palkintojärjestelmä aktivoituu ja kipu voi jäädä vähemmälle huomiolle. 

Valmista mallia ei ole tarvetta antaa, vaan asiakas voi tarttua tarjottuihin vaihtoehtoihin: mitä valintoja hän on tehnyt ja mitä muita vaihtoehtoja on?

Koulutus pidettiin 23.11. Helsingissä ja siihen osallistuivat: Veera Heikkinen, Hannu Huovinen, Jyrki Hänninen, Toni Ilola, Nina Kilpiä, Marja Könönen, Arja Nurmela, Jenni Nyholm, Lea Ohtonen, Juha Oikarainen, Medina Omeragic, Mirja Pitkänen, Marjatta Pyykkö, Tuija Räisänen, Georg Schleifer, Anja Tiainen, Riitta Tienhaara, Jani Tuomola, Sirpa Tuovinen, Ville Vertanen, Seija Viitanen, Yrö Vänttinen ja Anni Väänänen

 

Yhteistyössä:

Ointoksekus Siviksen logo