Nä­kö­vam­mais­ten liitto on nyt Ins­ta­gra­mis­sa

Sosiaalisen median palvelut ovat saavutettavia näkövammaisille – ainakin, jos teemme yhdessä somesta saavutettavan!

Kohti saavutettavampaa Instagramia! Sosiaalisen median palvelut ovat saavutettavia näkövammaisille – ainakin, jos teemme yhdessä somesta saavutettavan. Edes kuvat eivät välttämättä ole haaste, jos niiden sisältö avataan myös ruudunlukijaa käyttäville. 

Näkövammainen Instagramissa

Kun näkövammainen selailee Instagramia, hän lukee kuvatekstit sujuvasti apuvälineidensä avulla. 

Jos kuvaan on lisätty vaihtoehtoinen teksti (alt-teksti), se kertoo näkövammaiselle, mitä kuvassa on. Esimerkki vaihtoehtoisesta tekstistä: ”Sininen näkövammaismerkki ruskeassa villapaidassa”.

Sininen näkövammaismerkki ruskeassa villapaidassa.

Lisää vaihtoehtoinen teksti Instagramiin näin: 

  • Lisää kuva ja kirjoita sille kuvateksti. 
  • Klikkaa ”Lisäasetukset”. 
  • Klikkaa ”Kirjoita vaihtoehtoinen teksti”. 
  • Lisää vaihtoehtoinen teksti ja paina ”Valmis”. 
  • Julkaise kuva tavalliseen tapaan. 

Instagramin syöte siis toimii moitteetta, kunhan käyttäjät muistavat saavutettavuuden. 

Tarinoissa sen sijaan on paljon saavutettavuushaasteita. Niiden päälle lisätään tekstiä, tarroja, gif-animaatioita ja kyselyitä, joista näkövammaisten ruudunlukija tunnistaa vain harvat elementit. Niihin ei myöskään saa lisättyä vaihtoehtoista tekstiä. Tarinat voivat kuitenkin olla videoita, ja jos niillä on selkeää puhetta, on näkövammaisenkin helppo sitä kuunnella. 

Näkövammaisten liitto Instagramissa 

Näkövammaisten liitto on nyt Instagramissa. Löydät tilin nimellä @nakovammaistenliitto ja selaimen kautta osoitteesta instagram.com/nakovammaistenliitto- Ulkoinen linkki

Liitto toivoo tavoittavansa Instagramissa erityisesti uusia ihmisiä, joille kertoa näkövammaisuudesta, näkövammaistyöstä ja esimerkiksi saavutettavuudesta. Instagram täydentää liiton iestintäkanavia, joita ovat lisäksi muun muassa Facebook- Ulkoinen linkkiTwitter- Ulkoinen linkkinkl-tiedotteet-sähköpostilista- Ulkoinen linkki sekä muut näkövammaisten sähköpostikanavat- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten liiton Instagram-tili on osa liiton Sano se sanoin -teemavuoden (2021–2022)- Ulkoinen linkki toteutuksia. Teema muistuttaa muun muassa siitä, että kuvalliseen informaatioonkin perustuvassa somemaailmassa on tekstillä ja kuvailuilla tärkeä paikkansa. 

Lisätietoja 


Sivu päivitetty